Translate

Sucevita

Am plecat din Solca indreptandu-ne spre Marginea, vreo 13 km. La Marginea am facut stanga spre Sucevita, inca 9 km.
Construita cu patru secole in urma, din porunca domneasca, ca o cetatuie in care sa nu poata patrunde picior de pagan, Manastirea Sucevita, cu zidurile si turnurile sale, cu biserica si sutele de picturi care-i acopera peretii exteriori, este una dintre bijuterile Bucovinei si culme a artei feudale moldovenesti.
Biserica a fost construita intre 1582 - 1584 ca ctitorie a fratilor Gheorghe si Ieremia Movila, primul mitropolit, al doilea - domn al Moldovei. Legenda spune ca, dupa secolul al XVI-lea, pentru rascumpararea unor pacate, o femeie a adus piatra necesara actualei constructii, timp de treizeci de ani, cu carul ei tras de bivoli.
Dupa venirea pe tronul Moldovei, in anul 1595, Ieremia Movila adauga bisericii doua pridvorase, amplasate la intrare, zidurile si turnurile de incinta, care confera manastirii infatisare de cetate medievala, o casa domneasca, chilii pentru calugari si beciuri unde probabil a fost ascunsa o fabuloasa avere (dupa spusele cronicarului Ion Neculce).
Incinta este un patrulater de ziduri inalte de 6 m şi groase de 3 m, prevazute cu contraforturi, metereze, drum de straja, 4 turnuri de colt si un paraclis peste gangul intrarii (cu stema Moldovei).
Pictura exterioara a Manastirii Sucevita este cea mai bine pastrata din grupul bisericilor moldovenesti cu pictura exterioara, singura care-si pastreaza latura de nord, unde este reprezentata scena "Scara virtutilor", cea mai impresionanta, prin amploarea si contrastul dintre ordinea ingerilor si haosul iadului. In aceasta scena este redata lupta dintre bine si rau, incercarea omului de a pasi spre perfectiune, pentru a-si redobandi chipul pierdut prin caderea in pacat.
Legenda locului spune, pentru a motiva misterul unei portiuni de zid lasata nepictata, ca ea a ramas asa din timpul ctitoririi lacasului, cand schela s-a prabusit, iar zugravul a murit ingropat sub resturile acesteia.
In camera mormintelor isi dorm somnul de veci fratii voievozi Ieremia si Simion Movila.
Tabloul votiv infatisand familia lui Ieremia Movila, se desfasoara in partea stanga a usii naosului, in partea opusa aflandu-se al doilea tablou votiv reprezentand pe mitropolitul Gheorghe Movila, initiatorul construirii bisericii, si pe tatal fratilor Movila, Ioan Movila (fost logofat, calugarit la batranete cu numele de Ioanichie).
Muzeul manastirii este in posesia uneia dintre cele mai bogate si mai pretioase colectii de arta medievala din Moldova: acoperamintele de morminte ale domnitorilor Ieremia (datand din 1606) si Simion Movila (1609), capodopere ale broderiei, totodata printre cele mai reusite portrete laice din epoca: epitaful cu 10.000 de margaritare (1597), caseta de argint cu parul doamnei Elisabeta, sotia lui Ieremia Movila.



































Am plecat mai departe spre Moldovita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu