Translate

Cetatea Soimos

Pe drumul de la Deva spre Lipova, cu vreo 3 km inainte de Lipova, pe culmi destul de inalte se afla semeata Cetate Soimos.
Imediat ce o vezi, cotesti dreapta dupa culmea pe care se afla, inainte de pod. Mai mergi putin si parchezi in fata "cooperativei". Dupa care o iei pe jos si urci cam 15 minute pana la cetate. La inceput urcusul este putin mai greu, dar merita din plin sa faci acest efort. Aici sus se afla ruinele uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale si inca destul de intreaga, dar din pacate ca in multe locuri "romanul" si aici isi bate joc.
Cetatea a fost construita catre sfarşitul secolului al XIII-lea, de catre o familie nobiliara. Tradiţia istorica pune numele cetatii pe seama unei activitati care i-ar fi adus faima in evul mediu: creşterea şoimilor.
La începutul secolului următor, respectiv după 1315, ajunge cetate regală, asociată cu demnitatea de comite sau vicecomite de Arad.
Incepand cu mijlocul secolului al XV-lea cetatea este ba donata, ba trecuta de la o stapanire la alta, ba este ocupata, ba este cedata.A fost parasita oficial abia în 1788 si supusa demolarilor. Un loc minunat ce merita vizitat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu