Translate

Abatia Cisterciana de la Carta

Mergand de la Fagaras spre Sibiu la vreo 33 km de Fagaras faci dreapta spre Carta si dupa vreo 2 km ajungi in sat. Aproape ca traversezi tot satul si la un moment dat pe partea dreapta se inalta maiestuos Abatia. Este un monument deosebit de frumos.
Fondarea si construirea abatiei se pierde undeva in negura vremii. Abatia este de fapt o veche manastire fondata in anii 1205-1206 de catre regele Andrei al II-lea al Ungariei. Totusi, momentul exact la care a fost fondata manastirea nu se cunoaste.
Istoria abatiei a fost una foarte agitata. In 1474 a fost desfiintata de catre Matei Corvin, pe vremea aceea rege al Ungariei. Dupa inchidere, peste localitatea Carta au trecut mai multe invazii ale turcilor si tatarilor. Acestia au incendiat si demolat o parte din vechea manastire pentru a nu mai ramane nimic din simbolurile crestine. Asa se explica faptul ca, in prezent, din exterior, Abatia apare ca o imensa ruina.
Sasii au reinviat Abatia. Dupa ce Abatia a fost distrusa practic de catre invadatorii tatari si turci, sasii din cele doua localitati fondate in jurul ei, Carta si Apos, au inceput reconstructia vechiului lacas de cult. In ceea ce a mai ramas din vechea biserica a functionat mai intai o biserica catolica, iar mai apoi una evanghelica. De altfel, si acum biserica este tot de rit evanghelic si incearca sa supravietuiasca.
Platesti bilet de intrare - 3 lei/persoana si cheia o iei de la oficiul parohial aflat vizavi de poarta de intrare in Abatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu