Translate

A treia zi de concediu - mai 2009

Din Medias am pornit spre Dumbraveni. Dupa vreo 35 km am facut dreapta spre Biertan.Aici am oprit la Saros pe Tarnave, unde se afla o biserica fortificata, pe care am gasit-o inchisa.
Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Saros Tarnave este atestata documentar in 1283. La inceput o bazilica foarte mare, construita in stil gotic, cu 3 nave se transforma si se fortifica in sec.15. Zidul de incinta este de forma unui poligon neregulat, atinge in anumite sectoare 10 m, fiind intarit cu turnuri si bastioane si fortificata in mai multe etape.
Din pacate toate bisericile fortificate de pe aceste traseu le-am gasit inchise, mai putin Biertan. Acest traseu Dumbraveni-Agnita-Cincsor-Voila este nemaipomenit de frumos, cu numeroase biserici fortificate (mai frumoase decat multe alte cetati), dar sinistru de trist. Sate intregi pustii. Ramai cu o tristete in suflet sa vezi cum au ajuns satele sasesti de aici. Sate renumite altadata pentru frumusetea lor. Biserica Fortareata de la Biertan face parte dintre primele asezari germane din Transilvania si a fost timp de 300 de ani centrul religios al sasilor din Transilvania. Complexul arhitectural medieval este alcătuit din biserica si centura de fortificatii, fiind amplasat in centrul localitatii, pe un deal. Zidul de incinta, care dateaza din aceeasi epoca a fost intarit in cursul secolului al XVI-lea cu 8 turnuri, el desfasurandu-se in forma de spirala, asemenea unei centuri cu 3 turnuri in jurul dealului. Unica in felul sau este usa sacristiei prin sistemul de blocare. Sacristia prezinta un sistem de blocare a usii care punea concomitent in miscare 15 zavoare. Camera sacristiei adapostea tezaurul bisericii si al localitatii in vreme de asediu.
Am plecat mai departe spre Bucuresti cu mici opriri la Richis,
Pelisor, Agnita, Dealu Frumos, Merghindeal, Cincu, Cincsor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu