Translate

Cetatea Sighisoara - cea mai frumoasa cetate medievala locuita din Europa

O zi frumoasa de octombrie. O alta zi petrecuta pe niste meleaguri deosebite. Sambata dimineata am luat drumul spre Brasov de data asta indreptandu-ne spre Sighisoara. Drumul pana la Sighisoara este cam lung pentru o zi (circa 300 km-dus) dar este superb, cu peisaje superbe si incredibil de bine asfaltat. Merita cu prisosinta sa traiesti asemenea zile. O zi la fel de minunata va doresc.

Cetatea Rupea pe care o vom vizita la intoarcere. Din pacate am trecut si pe langa cetatea Saschiz, pe care nu am vizitat-o.Nu am stiut de ea. Daca faceti drumul spre Sighisoara nu o ratati.


O bucata de drum, foarte scurta, cu ceata.
Cetatea Sighisoara este considerata cea mai frumoasa cetate medievala locuita din Europa si intr-adevar este.
Localitatea a fost întemeiata de colonisti germani care fusesera invitati sa se aseze in Transilvania de catre regele Ungariei Geza al II-lea pentru a apara granitele de est. Acesti colonisti primesc in folosinta “pamant craiesc“ si se bucura de drepturi si privilegii deosebite. Ajunsi intr-o tara necunoscuta, priviti cu resentimente de catre localnici, prima grija a fost sa-si cladeasca adaposturi fortificate. Fiecare casa a devenit cu timpul o mica cetatuie, o cladire solida, inconjurata cu ziduri puternice, cu grilaj sau obloane la ferestre, cu porti grele, bine ferecate. Mai apoi si-au cladit cetati cu turnuri si ziduri masive care puteau rezista atacurilor. Asa s-a cladit si cetatea Sighisoarei.
Documentar, localitatea este atestata in anul 1280 sub forma de Castrum Sex (,,A sasea cetate” sau ,,Cetatea cu sase laturi”- exista diferite pareri), iar in 1298 sub numele dialectal de Schespurch (purch=burg).Numele de "Sighisoara" a patruns în romana pe filiera maghiara, fiind o adaptare a numelui "Segesvar" ("cetatea Seghes"). Pericolul turcesc determina construirea zidului si a turnurilor de aparare care inconjoara tot dealul Cetatii, care are o lungime de 950 m. Înălţimea iniţială a fost de 4 m, dar mai tarziu a fost înălţat cu 3-4 m. Cetatea a avut 14 turnuri (care aparţineau fiecare cate unei bresle - locuitorii orasului medieval au fost meseriasi organizati de timpuriu in bresle (corporatii)) si 4 bastioane. Cele 14 turnuri de aparare care sunt: Tabacarii, Cositorarii, Aurarii, Franghierii, Macelarii, Cojocarii, Tesatorii, Croitorii, Cizmarii, Lacatusii, Dogarii, Berbierii, Fierarii si Turnul cu ceas erau construite, aparate si reparate de catre mestersugari grupati in breslele cele mai importante amintite. Mai există 9 turnuri si trei bastioane. Intre anii 1431 si 1435 Vlad al II-lea Dracul a stat la Sighisoara, asteptand momentul prielnic de a urca pe tronul Tarii Romanesti. Se pare ca in aceasta perioada (în 1431) s-a nascut la Sighisoara Vlad Tepes.Turnul cu ceas, unde se afla si Muzeul de Istorie-merita vizitat. Este cel mai monumental dintre turnurile medievale ale Cetatiii Sighisoarei si in prezent este considerat un simbol al orasului. A fost construit in secolul 14 cu scopul de a apara poarta principala a cetatii. Turnul este inalt de 64 m si are 4 turnulete secundare.

Are doua cadrane cu diametrul de 2,4 m asezate pe fatadele turnului dinspre cetate si dinspre Orasul de jos. Alaturi de cadrane sunt taiate in zid nise inalte de 2,4 m si late de 1,8 m unde se afla figurinele care simbolizeaza zilele saptamanii. Nu se cunoaste data cand a fost instalat ceasul din turn si figurinele sale.Casa Venetiana, in trecut locuinta oficiala, a apartinut primarului sau judelui regal al cetatii. Denumirea se datoreaza ferestrelor duble care imita goticul venetian.

La etajul al IV-lea se afla mecanismul ceasului din turn.

Casa lui Vlad Dracul este situata vis-a-vis de Casa Venetiana. In aceasta cladire se presupune ca s-a stabilit intre anii 1431-1435, principele Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran, domnul Tarii Romanesti si tatal lui Vlad Tepes. Prin asocierea anului nasterii lui Vlad Tepes cu prezenta tatalui sau in acelasi an la Sighisoara, se presupune ca locul nasterii lui Vlad Tepes este acest burg medieval.Insa, acest lucru nu este dovedit din punct de vedere istoric.

Casa cu cerb este situata în centrul Cetatii medievale.Denumirea se datoreaza picturii murale exterioare, reprezentând un cerb în marime naturala, cu capul si trofeul montate pe zid. Este una dintre cele mai vechi cladiri din Cetate si cea mai interesanta din punct de vedere architectonic. În tot acest timp, Casa cu Cerb a avut destinatia de locuinta. A fost locuita de persoane cu înalte functii administrative, judecatoresti sau clerical/bisericesti. Forma robusta impreuna cu forma ferestrelor dau Casei cu Cerb o nota aparte, fiind una din cele mai frumoase cladiri ale cetatii. In prezent cladirea functioneaza ca centru cultural, hotel si restaurant.

La Biserica din Deal, Biserica Manastirii, Cimitirul evanghelic si Scoala din Deal se ajunge mai rapid pe "scara scolarilor". Conceputa pentru a facilita drumul elevilor spre pe perioada iernii a fost construita in anul 1662 si era alcatuita din 300 de trepte protejate de un acoperis. In urma modificarilor din 1849 au ramas doar 175 de trepte. Cel mai inalt punct al cetatii se afla aici. Cimitirul de aici este deosebit. Poate parea ciudat sau sinistru dar merita vizitat. Linistea, salbaticia si pacea “mormantala” ce domnesc aici te coplesc. Am gasit un numar mare de pietre de mormant vechi de sute de ani.Tarnava.Si inapoi la masina.


Din nou la drum.Spre Bucuresti, cu oprire la Rupea.

2 comentarii: