Translate

TROVANTII SAU PIETRELE VII DE LA ULMET - BUZAU

"Fantastica lume a trovantilor ramane insa necunoscuta. Oamenii de stiinta nu au reusit inca sa desluseasca misterul formarii acestora.  Ei nu fac decat sa tot emita ipoteze.
Ulmet-Bozioru vine cu forme al caror secret doar Creatorul il detine. Aici, legile fizicii par sa ingenuncheze, trovantii infatisandu-se sub forme ciudate, mai ales de nave spatiale . Babele, cum le numesc loclnicii, pot fi admirate in toata splendoarea pe culmile  ce se descriu deasupra satului. Forme precise, discoidale, desprinse parca dintr-o alta lume par sa fi inspirat pe creatorii filmelor SF americane. 
O legenda spune ca unul dintre bolovani ar fi fost dislocat si mutat din locul lui de catre extraterestrii care, se zice, din cand in cand vin si viziteaza zona. In vreme ce un localnic se afla la munca pamantului pe proprietatea sa, acolo unde de multa vreme se stabilise unul dintre trovanti dupa ce se prevalise din coasta, la Balca, cum e cunoscut locul, aude deodata trecandu-i pe deasupra capului, un zgomot ce greu ai fi reusit sa-l definesti, un zbarnait spunea el. In incercarea de a-si intoarce privirea spre a vedea ce stranie aparitie tulbura linistea tinutului constata cu stupoare ca trupui-i ramasese tintuit locului. Trecu asa o vreme, dupa care trezindu-se din ciudata stare observa ca bolovanul cu pricina se deplasase. Intr-un suflet a alergat spre sat spre a–i instiinta pe consateni de nemaiauzita intamplare. Cum seara deja coborase , au decis sa lase pe a doua zi deslusirea povestii. Dis de dimineata au purces cu totii catre Balca. Dar ce pacat! Peste noapte iarba s-a regenerat fara sa mai fi ramas vreo dovada a mutarii dint-un loc in altul a pietroiului. Multa vreme, oamenii din sat, masurand regulat  distanta de la bolovan la Balca ( un bazin de captare a  apei)  au constatat ca o data la 7 ani acesta s-ar deplasa cu 1-2 m" 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu