Translate

Palatul Stirbei Voda

De la Palatul Mogosoaia am plecat mai departe spre Buftea unde se afla Palatul Stirbei Voda. Cand ajungi la Buftea, la intersectia unde este Penny Market faci stanga si mergi tot inainte pana ajungi la Palat.
Din pacate noi am prins "sezonul nuntilor sau botezurilor" nu prea stim clar si nu aveai posibilitatea sa intri sa vizitezi. Speram cu alta ocazie.

Resedinta cuprinde un parc de 30 hectare, turnul de apa, capela, pontonul, pavilionul de popicarie, lacul artificial interior si resedinta Stirbey.
In 1850 Barbu Dimitrie Stirbei, domnitor al Tarii Romanesti (1849-1853 si 1854-1856), frate cu Gheorghe Bibescu (fost domn al Tarii Romanesta intre 1842-1848), incepe constructia palatului de la Buftea ca o “cula “, prevazuta cu doua tuneluri de iesire in caz de primejdie. La acesta, urmasii domnitorului au adaugat inca doua etaje si au adus o serie de modificari importante, in ton cu arhitectura acelor ani.
Construit in stil Tudor, a fost terminat, in linii mari, de fiul sau Alexandru Barbu Stirbei (1837-1895), in 1863.
Turnul a fost construit in anul 1920 (proiect Anghel Saligny) cu scopul de a asigura provizia de apa necesara familiei Stirbey.
Capela familiei a fost, se pare, o bijuterie construita in stil neo-gotic avand scara de acces, cu doua rampe, din marmura alba de Carrara sculptata si vitralii poleite cu aur. Constructia a fost realizata intre anii 1850-1890. Pictura a fost executata de Gheorghe Tatarescu, ruda cu familia Stirbeilor (1890).
Aici se afla mormintele domnitorului Barbu Dimitrie Stirbei Voievod, al printului Barbu Alexandru Stirbei si ale rudelor acestora.
El, supranumit Printul, este cel care a construit Palatul Stirbei din Bucuresti, Calea Victoriei, nr. 107 (1835).
Pentru poze si alte detalii puteti intra aici: http://www.domeniulstirbey.ro/ro/locatii/palatul-stirbey/page/8-Palatul-ast%C4%83zi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu