Translate

Adam Clisi - Biserica Omului

Pornind din Bucuresti spreConstanta, la Basarabi am facut dreapta spre Cobadin si apoi spre Viisoara, Pietreni, Deleni si in sfarsit Adamclisi.Inainte de a intra in comuna Adamclisi, se afla Monumentul triumfal – vestitul Tropaeum Traiani.

Construit in cinstea imparatului Traian, in anii 106-109,ca omagiu pentru infringerea coalitiei
formata din geto-daci,buri si sarmati,in urma luptelor purtate de romani cu acestia in anul 102.

Am continuat drumul spre comuna Adamclisi si ne-am oprit la muzeul Adamclisi, situat in comuna Adamclisi (exista indicator) unde se afla toate piesele originale gasite ale Monumentului (nu omiteti sa-l vizitati, chiar merita vazut).


Am pornit mai departe si am descoperit Cetatea Adamclisi.Este considerata cea mai mare asezare civila romana de peteritoriul Dobrogei. "Cetatea insasi se numea Tropaeum Traiani, insa vremile si dusmanii au ingropat-o sub pamant, asa ca turcii care au ajuns mai tarziu pe aceste meleaguri i-au spus Biserica Omului. In turca, Adam Clisi."
"Extinsa pe o suprafata de aproximativ 16 ha, cetatea Adamclisi are unadintre cele mai bogate si mai lungi istorii din zona Dobrogei.Cetate getica, foarte bine protejata de ziduri si de sisteme de aparareingenioase, a reprezentat tot timpul o zona incomoda ce trebuia supusa. Desi incele din urma cetatea a cedat in fata numarului, experientei si a strategiei delupta ale armatelor Imperiului Roman, cucerirea ei s-a lasat cu numar mare devictime in randul garnizoanelor romane, atat de insemnat incat Traian aconsiderat ca este cazul sa ridice un monument in amintirea soldatilor sai cazuti, cunoscut astazi drept Tropaeum Traiani.
Populata de bastinasi si soldati ramasi in acele zone, cetatea s-a intarit in timp, si-a dezvoltat sisteme de canalizare complexe, cu canale si sifoane de scurgere si si-a intarit paza portilor dinspre vest si est.
Daca iti arunci privirile pe dalele de piatra de langa intrarea Estica, poti vedea chiar si strategiile ingenioase de paza folosite. Locuitorii cetatii foloseau carute cu un ecartament special, care sa se potriveasca cu santurile special sapate in dalele de piatra de la portile cetatii. Daca paznicii
turnului de veghe nu ar fi fost suficient de atenti la cine intra sau iese din cetate, zgomotul rotilor care nu se potriveau santurilor atragea atentia asupra strainilor care, evident, nu aveau in dotare carute specifice cetatii.
Vizibila este de asemenea si biserica, ‘baptiseriul’, care de altfel a reprezentat si punctul de plecare al arheologilor in descoperirea cetatii Adamclisi. Practic, marca virful valurilor de
pamant care au acoperit, in secole, cu pamant, uitare si ignoranta, frumoasa cetate a Omului."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu