Translate

Arbore

Ne-am intors in drumul national Suceava-Radauti si am facut dreapta spre Radauti.Am mers vreo 20 km pana la Milisauti si aici am facut stanga spre Arbore.Dupa vreo 10 km ajungi in localitatea Arbore si aproape de iesirea din localitate pe stanga se afla Biserica.

Luca Arbore a fost unul dintre marii boieri ai lui Stefan cel Mare, sfetnic de seama al lui Bogdan al III-lea si tutore al lui Stefanita Voda si care a fost portarul Sucevei aproape 40 de ani.
In anul 1502, pan Luca Arbore, a înălţat un paraclis la curtea sa din comuna care-i poartă numele, situată pe valea râului Solca în Bucovina a carei capela a fost biserica "Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul".





Ceea ce caracterizeaza acesta biserica este prelungirea pereţilor spre vest cu cca 2,5 metri şi unirea lor la partea superioară prin arcadă. Intreg peretele este pictat si pare o imensă carte de miniaturi.Nisa ce apare astfel este menita a adaposti masa pomenilor. La nici o altă mănăstire nu mai gasim asa ceva.



Forma de vapor rasturnat a acoperisului si absenta turlelor este o alta ciudatenie. Cele 2 blocuri mari de piatra care sustin acum "banca" se pare ca in bortele lor anume adâncite s-au pregătit neasemuitele culori ale bisericii Arbore.



In pronaos este situat mormantul ctitorului manastirii, Hatmanul Arbore, ucis din porunca lui Stefanita Voda in anul 1523. Chivotul mormantului este considerat cel mai valoros insemn funerar de stil gotic din Bucovina.

Tabloul votiv: portretele lui Luca Arbore şi membrilor familiei sale.



Portretul Sfintei Maria, care ucide "pe cel rau". In nici o alta biserica nu mai gasesti asa ceva.



Plecam mai departe spre Solca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu