Translate

Castru roman Jidova

De la Namaesti ne-am continuat drumul spre Campulung. La iesirea din Campulung spre Pitesti pe partea stanga se afla Castrul roman Jidova. Atentie are program de vizitare: marti-duminica, intre orele 09.00-17.00.
Castrul Jidova a fost o importanta tabara militara permanenta din sistemul de fortificatii militare defensive care se intindea de la Dunare pana la Rucar.
Este unul dintre cele mai bine pastrate din intreaga Dacie romana. De forma dreptunghiulara (L=132m, l=99 m) este cel mai mare castru si singurul construit din piatra este inconjurat cu zid de aparare prevazut cu creneluri din caramida, cu turnuri dreptunghiulare la porti si pe laturi si semicirculare la colturi.
In partea centrala a castrului erau magazia de cereale, cladirea ofiterilor, Principia (comandamentul), Praetorium (cladirea comandamentului castrului), iar de o parte si de alta erau plasate baracile soldatilor (hibernacula).
Accesul in castru se facea prin patru porti. In interior zidul de piatra este sprijinit de un val de pamant. In exterior, in fata zidului de incinta, se afla berma, o platforma de pamant lata de pamant.