Translate

Cetatea Sucidava

Duminica dimineata ne-am hotarat sa plecam spre Cetatea Sucidava. Am mers pe cursul Dunarii, Bucuresti-Giurgiu-Turnu Magurele-Corabia. La iesirea din localitatea Corabia mai mergi cativa km si apoi pe partea dreapta vezi un indicator cam sters ce iti indica sa faci stanga spre cetate. Mai mergi cateva sute de metri si apoi faci stanga si pe partea dreapta vezi cetatea.
Este una din cele mai mari asezari romano bizantine, de la nordul Dunarii , situata pe locul actualei comune Celei, (mai nou cartierul CELEI din orasului Corabia, din motive "fiscale"-dupa spusele ghidului).
Capitala a tribului geto-dacic al Sucilor
cetatea a aparut ca important centru economic si militar al tribului geto-dacic “sucii”.
Dupa cucerirea Daciei, Cetatea militara romana a fost zidita pe locul fostei cetati geto-dacice, in vremea imparatului Aurelian (270 – 275) si rezidita in timpul lui Constantin cel Mare (306 – 337).
Castrul ridicat de romani a contribuit la dezvoltarea orasului civil Sucidava,
unde Constantin cel Mare a construit un pod, al cărui capăt există şi azi.
In incinta cetatii romano-bizantine, care se intinde pe o suprafata de doua hectare, mai poti vedea:
- zidurile de incinta
si portile de intrare: Poarta de Sud
si Poarta de Vest
- basilica romano-bizantina din secolul al IV-lea, cel mai vechi lacas de cult de la nordul Dunarii, unde au fost descoperite 5 morminte,
- hypocaust (sistem de incalzire roman prin pardoseala) datand din secolul al VI-lea d.Ch.,
-“fantana secreta”,cu izvor subteran,aflata la o adancime de circa 18 metri de lanivelul platoului cetatiisi coridorul de acces spectaculos prin sistemul de construire, lung de 26 de metri, care
coboara din incinta fortaretei pana la izvor
.


La cativa metri inainte de cetate se afla portalul podului lui Constantin cel Mare, construit peste Dunare in vremea sa, poarta Constantiniana care facea legatura intre pod si cetate.

Exista si un mic muzeu, care poate fi vizitat.Taxa de intrare este de 2 lei/persoana, cu ghid inclusiv. Programul de vizitare este de la 10.00-18.00, de MARTI-DUMINICA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu