In drumul nostru de la Sibiu spre Buzau, am cautat sa gasim Biserica fortificata Prejmer. Greu. Daca nu stii de ea nu prea ai cum sa ajungi. Nici un semn, nici un indiciu. Intr-un sfarsit am ajuns.
Intri in curtea interioara unde te "intampina" o "doamna" care tipa dupa tine pentru taxa de intrare. Parca se uita si urat la tine ca ai reusit sa ajungi acolo si sa o deranjezi. Pentru 50.000 lei vechi poti sa-ti faci de cap cum vrei. Pe aceasta "doamna" nu o intereseaza absolut nimic, doar sa ia taxa de intrare. Unde mai pui ca si programul de vizitare este total aiurea: de marti pana vineri: 9.00-17.00, sâmbătă: 9.00-15.00, iar duminica si luni inchis. Cred ca este cea mai frumoasa biserica fortificata si aceasta lipsa totala de interes pentru acest patrimoniul mondial UNESCO te face sa gandesti cat timp va mai rezista.
Data fondarii si originea asezarii nu sunt cunoscute cu precizie. Cert este doar faptul ca prima "atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1240, atunci când regele Béla al IV-lea al Ungariei (1235-1270), cedeaza biserica din Prejmer cu „toate veniturile si drepturile” sale, capitlului manastirii Cîteaux în Bourgogne, abatia-mama a Ordinului cistercian, pentru folosul obstesc al întregului Ordin. Pe la 1211, Regele Ungariei Andrei al II-lea pomeneste într-un document adresat teutonilor numele râului Târlung, pe lânga care va creste localitatea Prejmer. Cavalerii teutoni care primesc drepturi asupra acestui teritoriu sunt cei care vor ridica pâna la un anumit nivel biserica din Tartlau (denumirea saseasca a localitatii). Lacasul de cult a fost construit în stilul gotic burgund introdus de cistercieni la Cârta."
Cetatea a fost cladita in forma de cerc avand ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri,poduri si porti de fier care se ridicau. In jurul cetatii erau facute santuri adanci care erau umplute cu apa in caz de pericol.
La mijlocul unui culoar boltit se afla un grilaj din lemn cu aplicatii de fier. In trecut intrarea era aparata prin mai multe grilaje culisante si porti de lemn.
Un drum de straja folosea pentru aprovizionarea luptatorilor de la crenele. Se afla la 10 metri inaltime si are o lungime de 800 metri. Exista un numar insemnat de brese pentru tragere si jgheaburi de turnare a smoalei clocotite.
Pe lânga gurile de foc fixate în ziduri, în cetate se afla un dispozitiv de lupta neobisnuit: vestita „Orga a mortii”. O scandura gorasa, pivotand in jurul unui ax si inzestrata pe ambele parti cu cate 5 tevi de tragere.Concomitent cu o serie de trageri, cealalta serie de arme putea fi incarcata direct pe gura tevii astfel incat prin rotirea rapida a scandurii sa se obtina un foc continuu. Ea producea dusmanului o mare panica si pierderi grele.
Cetatea Prejmer are aproape 300 de camere aranjate asimetric pe patru etaje iar in interiorul zidurilor se aflau camere asezate in forma de fagure unde erau tinuti cei asediati.
Biserica propriu-zisa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu