Am plecat din Bucuresti spre Popesti-Leordeni, Berceni, Vidra, unde am facut stanga spre Dobroeni. Aici, mergand spre Varasti, la prima intersectie cu un drum neasfaltat, imediat dupa ce ai trecut de un pod, faci stanga si mergi pe strada Castelului. Pe prima "strada" la stanga, in capatul ei se afla Castelul Dobroeni. Strada se numeste Intrarea Castelului. Este imposibil sa o ratezi.
"Castelul", asa cum il numesc localnicii, este o adevarata groapa de gunoi. Intrece orice am vazut pana acum.
"Sesizând avantajul terenului, unul din proprietarii moşiei- probabil jupânul Drăghici- a dispus construirea unui conac fortificat cu ziduri de cărămidă în grosime de peste un metru. Construcţia a fost ridicată pe o colină în partea de răsărit a satului şi, deoarece era o clădire impunătoare, sătenii au numit-o,,palat”sau,,castel”.
Mai târziu aflăm moşiile Dobreni, Obedeanu şi Vărăşti în stăpânirea lui Radu Şerban Basarab, domnitor al Ţării Româneşti între anii 1602-1611 care a avut un fiu nelegitim (Constantin Şerban ) născut la Dobreni.
Constantin Şerban, a construit lângă vechiul conac o altă reşedinţa, în curtea căreia, din poruncă sa a fost dăinuită o biserică. În acest lăcaş se află mormântul mamei sale Elena.Moşia Dobreni, se va găsi mai târziu în proprietatea lui Constantin Brancoveanu, care la rândul sau va construi un alt palat în stil brâncovenesc, folosit ca reşedinţa de vară. În anul 1914 palatul a fost cumpărat de către fraţii Bercovitz, a fost asigurat pe o sumă imensă de bani şi în anul 1932, în urmă unui incendiu intenţionat a fost distrus în totalitate."
sursa: http://www.ecomunitate.ro/Istoric%2812867%29.html
multe din informatii sunt nefondate
RăspundețiȘtergere