Mergi pana la intersectia Calea Mosilor cu Bd Carol I, faci dreapta si o iei pe strada Latina. Mergand pe aceasta strada la prima intersectie faci dreapta si intri pe str.Spatarului. Aici pe dreapta la numarul 22 se afla Casa Melik cea mai veche cladire civila din Bucureşti. Astazi este sediul Muzeului Theodor Pallady.
Constructia dateaza din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, fiind ridicata pe la 1750-1760. Nu se stie cine a fost primul proprietar, numele sau nefiind mentionat in nici un document.
In 1815 devine proprietatea unui negustor armean. Acesta repara casa si, incepand cu anul 1822, (data inscrisa deasupra usii de intrare - data primei reparatii se pare) se muta in ea. Fiul negustorului armean da ca zestre aceasta casa fiicei sale Ana, la casatoria acesteia cu arhitectul Iacob Melik. Arhitectul o renovează în 1857. Ana Melik decedata in 1913, in urma unui incendiu, lasa casa prin testament comunitatii armenesti din Bucuresti, cu mentiunea ca locuinta sa fie transformata intr-un azil pentru vaduvele sarace din comunitate.
Dupa un sir de procese nepotul sotului ei, Eugen Melik, castiga vremelnic casa dar, dupa ce o renoveaza in 1920, o pierde si in cladire incepe sa functioneze azilul, intre anii 1921 - 1947.
In perioada pasoptista, se pare ca aici si-au gasit refugiul reprezentanti ai revolutiei, precum Ion Heliade Radulescu, Ion Bratianu, C. A. Rosetti.
Exista convingerea ca pivnitele Casei Melik serpuiesc pe sub pamant pe distanţe de kilometri.
In perioada stalinista, casa este locuita de diferiti chiriasi, timp in care sufera o degradare considerabila.
In 1970, se ia decizia ca aici sa fie expusa colecția Serafina si Gheorghe Raut donata statului. Se pare ca Gheorghe Raut, fostul director al unei sucursale pariziene a Marmorosbank, avea o bogata colectie de arta, care cuprindea si lucrari importante ale lui Theodor Pallady.
In timpul studiilor la Paris, Theodor Pallady a locuit o vreme intr-unul din apartamentele familiei Raut. Sotii Raut au pastrat o relatie speciala cu pictorul si principala conditie a donatiei era asigurarea unui spatiu de expunere valoros. Astfel Casa Melik a fost aleasa sa adaposteasca aceasta colectie.
Se poate vizita din mai pana in septembrie intre orele 11 - 19, iar din octombrie pana in aprilie intre orele 10-18. Este inchisa in zilele de luni, marti si zilele de sarbatoare legale.Pretul unui bilet este de 5 lei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu