Translate

Biserica Gherassy

Am pornit spre localitatea Fundeni-Frunzanesti, la aproape 16 km de Bucuresti, unde se afla Biserica Gherassy.
Am iesit din Bucuresti prin Pantelimon pe drumul Cernica - Oltenita, strabatand localitatile Cernica-Tanganu-Fundeni. De la Fundeni drumul este foarte rupt. Aici, la Fundeni, chiar la intrare o iei pe prima strada la stanga, pe str.Trandafirilor si mergeti pana aproape de capat, la o "intersectie de drumuri", unde se afla o troita - Eroii neamului cazuti in 1945 si in dreapta o biserica. Faceti stanga, pe langa troita si cam dupa 1 km ajungeti la "Biserica", chiar pe malul lacului. Pare totul inchis dar se poate intra prin partea stanga imediat dupa ce se termina zidul si incepe gardul de sarma. La al doilea panou din gardul de sarma ai sa vezi un carlig sau daca mergi mai departe, incercand sa o ocolesti, in capat de tot, este o gaura in gardul de sarma.
Biserica este mult spus. Pare un viitor loc de depozitare de gunoaie. Mai poti vedea doar ramasite din din zidul initial, ruine ale bisericii, piatra funerara a ctitorului si cavoul familiei.

4 comentarii:

  1. avem bani pentru diverse prostii, sa investim in cultura nu prea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate asa este.Aici nici macar putin respect pentru niste oseminte. In rest cam peste tot dai de acelasi "bun simt si respect uman".Ti se rupe sufletul.Am vrut si eu sa comentez de fiecare data dar prea se repeta si mai ales nu realizez nimic.Din pacate. Asta este poporul pe care il avem, asta este conducerea pe care o avem si asta este locul unde ne-am nascut si am ales sa ramanem.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce nu s-a spus este ca a fost o incercare de reconstruire a turnului din fata si de consolidare a intregii biserici,in urma cu multi ani,insa ploile abundente din acea perioada au facut sa se surpe totul...Poate,pentru ca in urma cu si mai multi ani unii sateni ('pisicareni',de la numele zonei din acea parte a comunei, care este numita 'Pisicari')au devastat cripta si oasele boierului Gherase(Gherassy)si ale celor ingropati alaturi de el (printre care si fiul sau,care a studiat la Viena,daca nu ma insel)au fost aruncate imprejur,prin curtea bisericii si pe marginea stadionului din vecinatate?
    Cand eram copil am intrat in curte,venind de la pescuit,si am vazut printr-o fereastra a naosului(mi-a fost frica sa intru in biserica...) o banda lata si de o frumusete rara,in partea superioara a interiorului,care se spunea a fost facuta din foita de aur...
    Si ce mai trebuie spus,cealalta biserica functionala a comunei este construita tot de robul lui Dumnezeu,Gherassy...
    Pacat,suntem un popor de oameni care nu mai vedem nici propriul interes.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru aceste informatii.
    Din pacate, eu cred ca suntem un popor care vedem nu mai propriul interes.
    Probabil ca asa s-a intamplat si cu reconstituirea. Bataie de joc, ca asa este romanul, treaba putina, bani multi si sa furam cat se poate.Nu mai spun de vandalizare.Daca nu imi foloseste mai bine distrug.S-ar putea face si acum multe lucruri, dar mergem pe acelasi principiu.Poate chiar mai rau, pentru ca involuam pe zi ce trece.

    RăspundețiȘtergere