Translate

Cetatea taraneasca de la Apold

De la Sighisoara mergi vreo 15 km pe drumul spre Agnita si ajungi in localitatea Apold. Aici in centrul localitatii se afla o biserica fortificata.
"Localitatea Apold, pentru prima oară menţionatădocumentar în 1309, are o istorie mult mai veche, pe teritoriul comunei descoperindu-se un valoros tezaur dacic (secolul I î.H.) alcătuit din 6 fibule de argint, un colier şi o centurădin lanţ de argint, precum şi 563 denari romani republicani datând din perioada 217-249.
La Apold se află o Cetate ţărănească construită în primii ani ai secolului al XVI-lea, impresionează prin pitorescul turnurilor şi volumelor, fiind înconjurată de un pâlc de arbori seculari ce-i străjuiesc zidurile. Cetatea are două rânduri de ziduri de apărare flancate de turnuri patrulatere de un real pitoresc. Turnul de deasupra intrării de vest, ca şi fortificarea navei, a corului bisericii, precum şi drumul de strajă dau ansamblului un aspect sever.
In interiorul cetăţii a fost săpată o fântână adâncă, azi astupată, ce asigura apă potabilă sătenilor în timpul nenumăratelor asedii la care Cetatea a fost supusă de-a lungul veacurilor. Pâinea era de asemenea asigurată, întrucât în interiorul unuia dintre bastioane exista o moară.
Deosebit de interesant este faptul că două dintre bastioanele din incintă, având plan dreptunghiular, erau mai mari şi mai încăpătoare, pentru a servi drept depozite de grâne, adevărate magazii fortificate. Turnul de intrare în incinta a doua era numit Turnul pentru ovăz, iar în caz de asediu, acesta adăpostea, pe lângă grâne, şi animalele."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu