Translate

Prima zi din concediu - mai 2009

Uraaaa. Iar concediu. Asa ca hai din nou la drum.
Am plecat din Bucuresti si am luat drumul Bucuresti-Pitesti-Rm.Valcea-Brezoi.La Brezoi am facut stanga spre Voineasa.Am trecut de Voineasa si am mers mai departe: Lacul Vidra-Obarsia Lotrului-Petrosani. Un drum de vis. Din pacate rupt de nu se poate. Dar un drum care merita facut.
De la Petrosani am mers mai departe spre Hateg. Insa la Salasu de Jos am facut stanga pentru a vizita doua cetati.
De la Salasu de Jos mai mergeti cam 4 km si imediat pe stanga, chiar la intrarea in sat, se afla aceasta mica cetate. Insa mare atentie este foarte napadita de verdeata si s-ar putea sa o ratati.
Una de la Salasu de Sus, de fapt o curte nobiliara ridicata in sec.15-17. Se spune ca nobil din tinutul Salasului, dupa ce a construit in apropiere o cetate, si-a amenajat aici o resedinta mai confortabil, ridicand in jurul unei curti interioare camere mai spatioase si mai luminoase decat cele ale fortificatiilor. Se pare ca locul nu a fost ales la intamplare.Aici era deja un turn mai vechi care a fost integrat in noua constructie. Turn care fusese construit ca sa apere intrarea in sat.
Intrarea in turn este mai sus decat nivelul solului. Ceea ce o sa vedem la majoritatea cetatilor vizitate, in acest concediu. Accesul la usa nu se putea face decat cu ajutorul unei platforme de lemn, prinsa in fata usii, care noaptea sau in caz de pericol era trasa sus (se mai vad inca sparturile din zid unde era prinsa mica platforma).
Ne-am continuat drumul pana in localitatea Malaiesti. Aici am parcat....si de aici am mers pe jos. Nu foarte mult.Am trecut un rausor si apoi cetatea Malaiesti se arata in toata maretia ei, intr-o locatie deosebita.
Cetatea Malaiesti este o fortificatie medievala din sec.14-17.
Si acum din nou inapoi si la drum. Ne-am intors si am luat drumul spre Hateg. De aici am mers vreo 7 km pe drumul spre Caransebes si la Totesti am facut dreapta spre Densus, inca vreo 6 km, pentru a ajunge la Biserica Densus, ridicata in totalitate din piatra. Deosebit de frumoasa si maiestuoasa.
..."La Densus e o biserica bizara, facuta din marmuri si coloane, culese de la Sarmizegetusa. Un mic stâlp din cei patru care sustin ingusta turla e o stela romana purtând numele lui Longinus. E o marmura cu o inscriptie eleganta, luminoasa, frumoasa precum o statuie. Ascunsa in umbra, abia luminata de câteva suvite de soare venind pe niste ferestruici... face impresia unei opere divine furata de genii nocturne" (George Calinescu).
"S-au facut numeroase investigatii. Dar monumentul continua sa-si pastreze cu indaratnicie taina. Se presupune ca biserica veche din Densus a suferit mari modificari de-a lungul timpului si, in special, la sfârsitul secolului al XIII-lea. Construita din bolovani de râu, caramida cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare, etc., luate desigur din Ulpia Traiana, biserica din Densus are un aspect straniu, stârnind totodata admiratie si uimire. "
Pentru mai multe poze puteti intra aici: http://www.panoramas.ro/istorie/densus.html.
Ne-am intors pana in Totesti. De aici daca vrei poti face dreapta si dupa vreo 10 km ajungi la Sarmizegetusa-Ulpia Traiana. Este chiar in sosea pe partea stanga. Nu ai cum sa o ratezi. Noi am ajuns aici in alt concediu.Asa ca noi am facut stanga si am luat-o spre localitatea Hateg, pana la Hunedoara unde ne-am oprit sa vedem Castelul Corvinilor numit si Castelul Huniazilor sau cetatea Hunedoara. Nu se ajunge greu. Sunt foarte multe indicatoare care iti arata drumul spre castel. Castelul Huniazilor a fost ridicat in secolul XV de catre Iancu de Hunedoara pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca la poalele careia curge paraul Zlasti. Ioan de Hunedoara, devenea in 1419 primul proprietar al castelului denumit simbolic dupa marea familie a Hunedorestilor. In aproximativ 600 de ani, lui i-au succedat nu mai putin de 24 de alti detinatori ai castelului. Daca, initial, castelul era mai mult o cetate a hunedorenilor, ulterior a devenit "resedinta" unuia dintre cei mai straluciti regi ai Ungariei medievale, Matia Corvin. Acest fapt a generat si dilema ce avea sa domneasca mult timp in legatura cu denumirea castelului, "huniazilor" sau "corvinestilor" Construit impunator, cu turnuri si turnulete, cu acoperisuri inalte si divers colorate, ferestre si balcoane impodobite cu dantelara pietrei cioplite, a fost restaurat si transformat in muzeu. Aveti grija la programul de vizitare. Noi am avut noroc ca am ajuns cu o ora inainte de inchidere. Era doar pana la ora 18.oo. Mi s-a parut foarte prost intretinut la cati bani iti ia pentru taxe de vizitare, filmare, fotografiere. Mare pacat. La cat de frumos este in exterior pe atat de prost intretinut este in interior. Mare diferenta fata de anii trecuti.
Si din nou la drum spre Alba Iulia.Unde ne-am si cazat.
Am pornit sa vizitam Cetatea bastionara din Alba Iulia ridicata între anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara. Cetatea Alba Carolia este impresionanta prin frumusetea celor sase porti ale fortificatiei, care sunt unice în toata arhitectura militara europeana cat si prin grija cu care este intretinuta. Este incredibil. Este prima cetate medievala si cea mai mare si ultima fortificatie de acest fel din Transilvania.
Potrivit documentelor istorice, Alba Iulia este atestata documentar pentru prima data ca fiind capitala Daciei Apulensis in timpul domniei lui Marcus Aurelius. Apoi, dupa 1641 a devenit capitala Principatului autonom Transilvania, unde in 1918 s-a semnat actul de Unire al Principatelor Romane. Mai este cunoscuta si sub denumirea latina Apulum, in Evul Mediu numele romanesc al orasului, scris in limba slavona era Balgrad, adica Cetatea Alba.
Avand ziduri lungi de 12 kilometri si o suprafata de aproape 100 de hectare, cetatea este formata dintr-un fort central si sapte bastioane cu porti baroce. Este impresionant si faptul ca cei care deservesc cetatea sunt imbracati in haine de epoca, specifice primei jumatati a secolului al XVIII-lea.
Tot aici se afla si Catedrala romano-catolica, cel mai valoros monument de arhitectura medievala din Transilvania, in interiorul careia se afla mormantul lui Iancu de Hunedoara, Palatul princiar de la Alba-Iulia, fosta resedinta a domnitorului Mihai Viteazu, Muzeul Unirii, locul unde a fost semnat actul Unirii, Catedrala Reîntregirii, unde a avut loc incoronarea regelui Ferdinand I si a reginei Maria, simbolizand actul unirii tuturor provinciilor istorice romanesti cu Tara, sub sceptrul aceluiaşi monarh.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu