Translate

A doua zi de concediu - mai 2009

Am plecat din Alba Iulia spre Aiud. La Teius insa am facut stanga spre Stremt, unde era marcata o cetate - Cetatea Diodului Stremt. Din pacate se pare ca aici sunt interese mari pentru teren. Asa ca aceasta cetate desi declarata monument istoric este in parasirea totala si este foarte greu sa afli unde este. Toti parca se tem sa spuna unde este, sau spun cu naduf facand referire la o persoana care se pare ca a intrat in terenul cetatii. Nu stim sigur daca am reusit, dar banuim ca aceasta este. O poza facuta peste gard. De fapt ce am mai ramas. O mare bataia de joc. In schimb gasesti un indicator mare chiar in drum.Ne-am intors si am mers mai departe spre Aiud. Aici se afla una dintre cele mai mai vechi cetăţi urbane din Transilvania (sec.XIII-XVI). Este o cetate intarita cu 9 turnuri atribuite diverselor bresle mestesugaresti, care le intretineau si al caror nume il purtau. Pe latura de nord a cetăţii se afla Palatul Voievoidal (sec.XVI-XVII), care a aparţinut principelul ardelean Gabriel Bethlen (în anii 1612-1629).
De aici am plecat spre cetatea Coltesti, prin cheile Valisoarei. Un drum deosebit de frumos dar nu prea asfaltat. De la Aiud am luat-o spre Aiudul de Sus si dupa vreo 11 km am ajuns in Cheile Valisoarei. Cheile sunt sapate de raul Aiudului in calcare jurasice care au permis si formarea unui numar de 27 de pesteri. Conform unor documente istorice în Cheile Valisoarei, pe partea dreapta cum venim de la Aiud ar fi existat o cetate, numita Zadcheu sau Zadecheu insa aceasta nu a fost identificata.
Dupa cheile Valisoarei, cam dupa 4 km, in localitatea Coltesti, faci stanga pe un drum de tara si ajungi la Cetatea nobiliara Coltesti. Este construita pe o inaltime stancoasa cu pante abrupte. Greu de ajuns la ea.
De aici am pornit spre Cetatea Medias. Asadar am urmat traseul Rametea-Buru-Turda-Ludus-Tarnaveni-Medias. Am facut o mica oprire la Bazna, unde se afla o biserica fortificata, din pacate inchisa.
La Medias a fost ridicata in secolul XV cea mai mare si mai veche cetate fortificata oraseneasca din tara, de aceea si denumirea de castel (Cetatea veche "Castelul" cu biserica evanghelica Sf.Margareta). Biserica Sf.Margareta a fost construita inainte de 1447 si terminata catre 1500. Biserica a fost fortificata cu 5 tunuri de aparare, un sant cu apa si 2 randuri de ziduri. Intre 1490-1534 a fost fortificat printr-un zid de aparare si mai multe turnuri si bastioane tot orasul vechi. Dupa ce Mediasul a devenit oras, locuitorii sai au ridicat turnul trompetilor, in 1500, la inaltimea actuala de 68,5m, facandu-l simbolul orasului. Desi a fost consolidat turnul s-a inclinat tot mai mult(astazi are 2,20m inclinatie). In Turnul trompetilor a fost inchis domnul muntean Vlad Tepes, in urma conflictului cu Matei Corvin. Casa memoriala si bustul carturarului sas Ludwig Roth, aflate in complexul cetatii, cinstesc memoria aceluia care, a fost luptator pentru egalitatea in drepturi a romanilor cu maghiarii si germanii. Ludwig Roth spunea in lucrarea sa "Lupta pentru o limba in Transilvania": "Daca e sa vorbim de o limba de circulatie generala in aceasta tara (Transilvania) apoi ea nu este decat cea romana. N-ai decat sa faci o calatorie si sa mergi la un targ sa te convingi"."

Un comentariu:

  1. FELICITARI!AM REVAZUT CU DRAG ORASUL COPILARIEI MELE,AIUD. DESI LOCUIESC ACUM DEPARTE DE ACEASTA MINUNATA ZONA, NU POT SA UIT LOCURILE CARE PASTREAZA INCA MULTA ISTORIE, DUPA CUM NU POT UITA NICI CARACTERUL SPECIAL AL OAMENILOR ACESTOR ZONE.

    RăspundețiȘtergere