In drum spre Cetatea Sucidava ne-am hotarat sa facem un mic ocol si sa ajungem si la Cetatea Argedava.Asa ca la Mihailesti am facut stanga si am luat-o spre localitatea Novaci.
Redau putin din cel mai interesant articol despre aceasta cetate pe care il gasiti aici http://www.enciclopedia-dacica.ro/webring/ca-sa.cu-geti/Argedava%20Tainuita.htm
"Capitala de început a Statului Dac Centralizat făurit de Burebista, Argedava, reprezintă astăzi un promontoriu, căruia i se spune Nucet ; o movilă ce înaintează ca o săgeată spre albia Argeşului, pe malul drept al acestuia, la care ajungi prin traversarea Comunei Popeşti-Novaci, denumită Popeşti, şi notată pe hartă în Judeţul Giurgiu. Promontoriul Nucetului are 6 niveluri de civilizaţie, fiind locuit neântrerupt pâna în zilele noastre. Nucetul este numai creştetul unui complex de cetăţi getice întinse pe o rază de cel puţin 17 Km, de la Grădinari - Ogrezeni şi până la Adunaţii Copăceni, puternice fortificaţii construite pe structurile străvechi ale unor aşezări, ale căror datare depăşeşte 10.000 de ani, socotiţi de la anul de graţie în care scriem aceste rânduri, adică 2002 conform calendarului creştin.
Studiate în teren, movilele de astăzi se dovedesc a fi Ro-vine-le “din câmpii“ la care face referire Mihai Eminescu, fortificaţii pe linia Argeşului, folosite mii şi mii de ani ca linie de apărare a Ţării Zeilor, în spatele Okeanului Potamos, pe direcţia Centrului Spiritual al Ţării. Aici identificăm, şi noi, desfăşurarea bătăliei de la Ro-vine a lui Basarab Mircea zis “Cel Bătrân”, tot în aceste locuri şi Mihai Voevod Pătraşcu fiul Teodorei – Basarab, zis “Cel Viteaz” – Reunificatorul, şi-a concentrat forţele armate împortiva invadatorilor străini la Ogrezeni, unde şi-a format “ogreziile”, adică batalioanele, iar la Gorneni, în apropiere, a fost dat semnalul de luptă. Ultimul Basarab, Constantin Brâncoveanu, pentru a proteja Argedava şi împrejurimile sacre cu pădurea Novăceanca, a ridicat nenumărate biserici pe care le-a înzestrat cu pământ şi păduri, în felul acesta urmărind protejarea acestor locuri. Astfel, biserica din Nucet este ridicată de Domnul Constantin Brâncoveanu la 1688, ornată cu splendidul brâu brâncovenesc, sursă de inspiraţie a lui Constantin Brâncuşi pentru Coloana Infinitului. Deasupra altarului acestei biserici au existat doi dragoni. Astăzi mai poate fi admirat numai unul singur. Alegerea nu credem că a fost deloc întâmplătoare, locul cu pricina fiind un important centru ecleziastic în secolul al V e.n., aşa după cum ne arată şi numele ce-l poartă … Popeşti ( Popii din Nucet ). Denumirea de Nucet foarte posibil se trage de la Sfântul Nicetas care a întemeiat în Dacia, la … Angesem, un episcopat ridicat la rang de Mitropolie în sec. VI, alături de Episcopia de Milcov. Denumirea de Novaci, face trimitere la “uriaşi”. Cimitirul de lângă biserică, astăzi mai mult devastat, mai păstrează încă cruci având pe ele desenate … Soarele. Deasemenea, în satul Novaci, Comuna Popeşti, o altă biserică veche protejează încă un alt loc sacru. Argedava a fost aleasă, în mod neinspirat, drept loc de conac, de unii fanarioţi, dispăruţi fulgerător în străfundurile cetăţii cu tot cu castelele lor efemere.
Anunţată de Cezar Boliac în 1869, cetatea Argedava a început a fi “cercetată” de către arheologi, neîntrerupt, pâna în zilele noastre. Astfel, Vasile Pârvan, cel ce identifică Argeşul ca fiind Argessis din vechime, îşi extinde săpăturile de la Piscul Crăsanilor la Argedava în anul 1926. Sapă şi … moare în anul 1927, nu înainte de a fi convins că a descoperit cetatea de scaun a lui Burebista. După această dată, monopolul săpăturilor l-a avut Dinu V. Rosetti. Decretul în cinstea lui Acornion descoperit la Balcic şi controversele în jurul acestui document au avut darul să încurce iţele descifrării primei capitale a lui Burebista....... Ulterior întreg Nucetul a fost devastat.
Săpături recente efectuate, in anul 1990, au meritul de a demonstra, fără putinţă de tăgadă, că Popeşti este cercul de foc al arheologiei noastre.
Vizionările din teren ne-au demonstrat stadiul avansat de ruină în care se află cetatea, total neprotejată împotriva intemperiilor, lăsată la voia întâmplării şi hazardului. .... Nucetul este numai creştetul Argedavei, cetatea de scaun a lui Burebista, decapitat în satul Buda din apropriere în anul 44 i.e.n.....Din partea de Nord-Est a cetăţii, a fost ridicată cu macaraua o placă foarte mare de andezit având desenată pe ea … Soarele. În ce muzeu a fost oare expusă ? Din partea de Est a cetăţii au fost ridicate cca. 6 vetre de cult şi stâlpii unui Calendar Geto-Dac. Se naşte întrebarea : unde sunt aceste vetre de cult şi Stâplii Calendarului ? - Desenul unei vetre de cult este prezentat sumar de Mioara Turcu în “Cetăţi geto-dacice în Câmpia Munteniei”.
De o parte şi de alta a Argedavei se întind mai mult de 7 cetăţi getice care comunică între ele printr-un tunel subteran, îndelung căutat. Izvoarele locale ne relatează că în partea de Est a cetăţii, s-a descoperit un tunel care porneşte din Nucet către pintenul pe care este aşezată biserica şi cimitirul, tunel aflat la cca. 17 m adâncime, şi că tunelul cu pricina a fost declarat … fântână şi acoperit urgent cu pământ luat din alt loc.(!?)
Verificat deja pe teren
RăspundețiȘtergereIn octombrie 2012 starea Cetatii este jalnica.
Adaugat imagini pe ezoteric_ro@yahoogroups
death_kat2002@yahoo.com
Tatal meu este din Popesti , locuind momentan acolo impreuna cu bunicii mei.Eu am petrecut primii 5 ani din viata acolo inainte de a ne muta in Bucuresti. Copilarind in Popesti nu o data am trecut pe acolo in drum spre Arges la "scaldat" sau iarna cu sania de pe dealuri pana jos in campie .
RăspundețiȘtergereFoarte recent am aflat importanta acestei zone si semnificatia pe care o are asupra radacinilor noastre. Zona difera foarte mult de cum arata acum 10-15 ani , pe partea dreapta a Nucetului acum este o groapa de gunoi a satului , toata zona de sub Nucet este acum a unei firme de exploatare a substratului bogat in nisip si pietris. A fost distrusa toata campia de dupa Nucet fara sa mai vorbim de ecosistemul zonei (culegeam scoici de apa dulce mari cat palma doar plimbandu-ma pe mijlocul raului care era foarte larg cu o adancime de 20-30cm de la mal la mal , acum nu mai exista substrat in apa fapt care a dus la disparitia TOTALA a faunei acvatice, a ramas doar argila dura cu gropi de pana la 5 metri in unele ochiuri , totul cu acordul domnilor din Mihailesti ).
Alta problema ar fi obiectele descoperite , despre ele pot sa spun doar ca o parte infima au fost odata in holul scolii I-VIII din Popesti , acum 10 ani daca nu mai bine. Scoala a fost modernizata si nu cred ca lucratorii au stiu de anume aruncau impreuna cu molozul de constructii " Din pamant am scos , in pamant se duce"
In martie ajung acasa in Romania si am propus sa fac un studiu amanuntit al acestei probleme , atat cat pot si prin toate mijloacele posibile sa mediatizez aceste grave erori si daune produse istoriei noastre. Pentru ca dupa noi nu mai ramane nimic si totul devine istorie ,dar atunci cand nu mai avem istorie ? Pentru ce mai traim?
Spre rusinea mea abia acum am reusit sa-mi amintesc de cetatea Argedava, acum cand trebuie sa spun copiilor mei de pe ce meleaguri se trag si ce istorie au in gradina...Si tatal meu este din Popesti, eu am inceput sa-mi ridic o casa acolo si tare as vrea ca istoria din aceste locuri sa nu se risipeasca. Nu stiu ce sanse sunt sa ne cunoastem dar tare as vrea sa ne unim si sa facem ceva in privinta asta, vreau sa las copiilor mei ceva mai mult decat povestile frumoase pe care mi le spuneau bunicii mei. Cred ca e timpul ca NOI sa facem ceva...Te rog sa-mi scrii la Florin_ivan@roketmail.com
ȘtergereRamai stupefiat de cati ignoranti suporta pamantul acestei tari. Domnu-le, ce mai, toate popoarele au multi tampiti, da parca ai nostri sunt mai tampiti ca la altii, pentruca la noi sunt pe functii. Ziceau ai batrani, ca 'destept este omu care stie cata prostie are'. Asta-i chestia, ca tampitii nostri se cred cei mai 'dastepti'. Am intalnit un bogatas american, care in fata unui doctor s-a ridicat in picioare si a spus ca, in fata unui medic el are un complex de inferioritate. Ti-ai gasit boul imbogatit de la noi: porceste tot pe unde trece, el e convins ca e cel mai destept din lume pentruca a fost iute la parla. Stiu unu, care in viata lui n-a citit nicio carte, nici macar o brosura. Asta a citit numai etichetele de la sticlele cu tarie si poate (da eu n-am vazut) 'Sportul popular', si dom-le ce crezi? Populatia noastra si l-a pus in fruntea lor, sa le fie far calauzitor si sa-i duca, unde o vedea cu ochiu. Si abia atunci am inteles ce zisese Napoleon, ca 'Fiecare popor isi are conducatorii pe care si-i merita'. A naibii potriheala pe meleagurile Dambovitene, ca la noi tot omu vre sa bee din aceeasi glaja dupa ce altu si-o lasat balele in ea. Bee mata din butelca si apoi arunc-o in multime s-o sa vezi cum o prind si-ti ling balele ce le-ai lasat pe garlici si se bucura ca de impartasanie. Pai astia sa se incline in fata trecutului? Nu asteptati lucruri mari: "cine isi omoara trecutul, isi omoara prezentul si unde nu-i trecut si prezent nici viitor nu-i.'
RăspundețiȘtergereDragilor, sunt nespus de încântat că lucrarea mea ”Argedava tănuită” (prezentată personal - vă stau la dispoziție și cu filmarea - la data de 21 iunie 2002 la Cel de-al III-lea Congres de Dacologie, București) v-a plăcut atât de mult încât ați folosit-o în prezentarea voastră fără măcar să umblați un pic mai mult pe text. Nu mă bucur pentru ce ați făcut, dar să vă fie de bine! Mai vreți și alte lucrări?
RăspundețiȘtergereBârdan
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereBuna ziua
RăspundețiȘtergereCred ca nu ati citit articolul, cand am scris ca “redau putin din cel mai interesant articol despre aceasta cetate pe care il gasiti aici http://www.enciclopedia-dacica.ro/webring/ca-sa.cu-geti/Argedava%20Tainuita.htm.” si am marcat cu ghilimelele de rigoare.
Am scris ca redau si am pus si sursa. Nu imi asum ceva ce nu imi apartine. Stiu foarte bine ce inseamna sa scrii cu adevarat despre asa ceva. Cata cercetare si munca. Dar acest articol mi s-a parut ca reda cu adevarat atmosfera de atunci si am vrut sa-l "retraim". Dar nu mai conteaza ce am gandit eu ci ce ganditi dvs., autorul.
Daca va deranjeaza pot sa sterg si citatul si sursa mentionata.
Imi cer scuze pentru incovenientul creat.
Am încercat sa accesez adresa indicata de dvs. dar nu răspunde.
RăspundețiȘtergereBardan
Popești este locul unde am copilărit,în răul Argeș ma scăldam vara
RăspundețiȘtergere