Tot in apropriere de Sebes la vreo 9 km de Sebes pe drumul spre Sibiu, faci dreapta si dupa vreo 4 km ajungi in localitatea Calnic.
Aici se afla cetatea taraneasca Calnic care ocupa un loc aparte intre fortificatiile ridicate de sasii transilvaneni.
Construita initial ca resedinta nobiliara, in ultima treime a secolului al XIII-lea, de catre comitele Chyl de Kelling (pomenit documentar la 1269), Cetatea din Calnic a fost conceputa cu un masiv turn locuinta de plan rectangular, protejat de o incinta ovala, fortificata cu un turn de aparare spre sud si un turn al portii in partea nordica. Sistemul de aparare era intregit de santul cu apa ce inconjura cetatea.
Resedinta a nobililor sasi pana in 1430, cetatea a fost vanduta de ultimii descendenti ai familiei nobiliare comunitatii taranilor din Calnic, care, in prima jumatate a secolului al XVI-lea, au inceput inaltarea unei noi centuri de ziduri, au fortificat turnul portii cu o barbacana, iar in curtea interioara, pe fundatiile unei constructii mai vechi, au ridicat o capela.
In curtea interioara au fost construite, de-a lungul zidurilor, camari pentru provizii pentru vremuri de restriste. Ridicarea celei de-a doua incinte in secolul al XVI-lea a necesitat supraetajarea donjonului (devenit simplu turn de aparare) cu doua niveluri, atingand o inaltime de peste 20 de metri, asigurand astfel eficienta armelor de foc dincolo de zidul exterior.
Acum, aici, in spatiile din cetate sunt organizate expozitii documentare si de arta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu