Translate

Castelul Hasdeu, Casa Memoriala Nicolae Grigorescu, Castelul Voila, Valea Doftanei

Povestea post mortem a fiicei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, Iulia (sau Julia) si a castelului-templu de la Campina este una dintre cele mai misterioase legende.Castelul construit de Hasdeu, gandit ca un templu inchinat fiicei sale, a fost inaltat intocmai dupa planurile transmise de Iulia din lumea de dincolo. O insemnare a carturarului pe un manuscris spiritist, scrisa cu cerneala neagra si pastrata nealterata peste timp, sta marturie acestui fapt: "Acest castel s-a zidit intre anii 1894 si 1896, planul fiind dat de spiritul Juliei B.P. Hasdeu prin medium B.P. Hasdeu, apoi desemnat arhitectonic de T. Dobrescu, constructiunea de N. Angelescu". "In 1893, la invitatia doctorului C.I. Istrati, familia Hasdeu ii face acestuia o vizita la resedinta de vara de la Campina, spune Jenica Tabacu. Clima blanda si atmosfera pitoreasca a oraselului de pe Valea Prahovei reusesc sa-l cucereasca pe B.P. Hasdeu intr-o asemenea masura incat va decide sa cumpere un teren si sa construiasca acolo castelul." Este un castel si un templu totodata", ii spunea Hasdeu lui Caragiale, care a venit sa-l viziteze. "Tot ce se afla in castel era un simbol in sine si avea un rol aparte in cadrul unei simbolistici generale mai complexe". Asa cum nota si Caragiale dupa vizita sa la Campina, castelul este orientat catre est, baza sa avand forma unei cruci, cladirea cu doua corpuri de cate un etaj si un donjon central sugerand conceptul trinitatii. In interior, sub domul inalt al donjonului central, in mijlocul salii circulare, se afla un stalp de marmura trandafirie, de care se reazama doua scari de fier urcand spre braul donjonului, unde este o galerie metalica. La nivelul galeriei, deasupra stalpului de sustinere a scarilor, se afla un podium purtand statuia lui Iisus, din lemn colorat, realizata de sculptorul Casciani din Paris. "Domul e luminat de trei usi, raspunzand pe trei terase si de o fereastra rotunda, intretaiata de o cruce cu geamuri in felii, colorate galben si rosu", isi amintea I.L Caragiale. "Daca ingenunchi in fata Mantuitorului, capul sau divin il vezi in dreptul ferestrii scanteietoare de lumina, al carei cadru il inconjoara ca o aureola. Aci ilustrul meu amfitrion ma face sa iau seama ca stalpul, care suporta de jos, in mijlocul domului, scarile urcatoare la galerie, reprezinta, impreuna cu ele un mare potir: deasupra acestuia, ridicandu-se la cer, departe de durere, figura stralucitoare a Domnului."
Castelul este deschis de marti pana duminica, intre orele 09-17.00 si se plateste intrarea (un bilet: 8 lei).
Dupa ce vizitati Castelul merita sa va opriti si la Casa memoriala în care a trăit și pictat Nicolae Grigorescu (1838-1907). Va intoarceti putin ca si cum ati merge spre Bucuresti si la vreo 100 de m pe partea stanga se afla Casa Memoriala. Este imposibil sa o ratati. Adapostind tablouri remarcabile ale lui Nicolae Grigorescu, muzeul din Câmpina are un alt mare avantaj: acela de a prezenta o serie de lucrari importante din creatia artistului, în cadrul initial în care se aflau. Recrearea interioarelor si a casei în întregime este o idee extraordinara si o placere pentru vizitatori. Astfel, opera celui mai important artist român este mai usor de urmarit si privit, de înteles si placut. Atmosfera te învaluie de la primii pasi în casa si te urmareste mult timp dupa ce ai parasit-o. Program vizitare Marti – Duminica 10-18. Se plateste bilet de intrare ( un bilet parca 5 lei).
Noi de aici am plecat mai departe Castelul Voila. Castelul se afla tot in Campina pe drumul spre Valea Doftanei. Avand un stil normand, castelul Voila este specific secolului XIX si este ctitoria lui Dimitrie Barbu Stirbei. Astazi, insa, cladirea adaposteste Sanatoriul de Boli Nervoase, asa ca nu am intrat si am plecat mai departe spre Valea Doftanei, la lacul de acumulare Paltinu. Drumul este foarte frumos.


Un comentariu:

  1. Bravo voua, am vizitat Casa memoriala N Grigorescu si Castelul Iuliei, dar am ratat Valea Doftanei! Next Time!

    RăspundețiȘtergere